|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
J1958 Gość

|
Wysłany: 14:25 16 Luty 2010 Temat postu: Trasy rowerowe na Pograniczu Kłodzkim - etap II |
|
|
Trasa rowerowa prowadząca z ul. Słone do Nachodu jest bardzo ładnie pokazana na stronie Kudowy "przed i po" wybudowaniu. Cytat ze strony "Nowa ścieżka rowerowa już cieszy się dużym powodzeniem i jesienią 2009 r. licznie korzystali z niej nie tylko polscy i czescy rowerzyści ale również osoby jeżdżące na rolkach oraz piesi". Proponuję przejść się tą trasą w zimie, nie jechać bo jest to niemożliwe. Śniegu po kolana, przez tydzień pobytu w Kudowie trzy razy próbowałem poruszać się tamtędy. Doprowadzenie do zrealizowania tej inwestycji to chyba już końcowy sukces "Włodarzy z Kudowy" - Chwała im za to, ale utrzymanie inwestycji, w trzecim miesiącu istnienia- wielki minus. A co dalej?. Widocznie Kudowę nie stać na jeden przejazd pługu do odśnieżania. Po czeskiej stronie było częściowo odśnieżone. Obok trasy po czeskiej stronie znajdują się ławeczki i stoliki do odpoczynku, po polskiej chyba można położyć się jedynie w trawie. Współczuję odpoczywającym czeskim rowerzystom, nad śmierdząca rzeką Bystrą. Może dlatego włodarze z Kudowy, nie przewidzieli miejsc do odpoczynku, bo z góry wiedzieli że rzeką będą puszczane ścieki z oczyszczalni w Kudowie. Dowód w dniach 05.02-08.02.2010r. rzeką płynęły ścieki "wielkie szambo". Niestety miałem nieprzyjemność łowić ryby w tym czasie. Sprawdziłem ten incydent dokładnie, bo myślałem że to Lewin Kłodzki tak smrodzi, ale to co płynęło z rury z oczyszczalni W Kudowie, przypominało czasy Komuny. Zresztą przy dużej wodzie po burzy, zawsze opróżniają zbiorniki. Czy to jest świadome działanie, tego nie wiem, a może jest to nie wydolna oczyszczalnia i trzeba ją rozbudować lub też inny czynnik "ludzki" jak płaca taka praca.
Należy przypomnieć że PZW W Kudowie zarybia pstrągiem Bystrą. A już w marcu rozpocznie się tarło Lipienia, w tak śmierdzącej rzece. Dno rzeki pokryte jest mułem z odstojników oczyszczalni. Widać jak związek interesuje się rzeką która jest w wykazie wód górskich. Ważne jest tylko zdarcie pieniędzy od wędkarzy, w corocznej nie małej składce. Dziwię się tylko że Czesi nie upomnieli się jeszcze, odszkodowania. Wynika z tego jeden wniosek nadszedł czas, aby zmienić już zasiedziałych decydentów w Kudowie. [/img]  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cicha Gość

|
Wysłany: 23:19 18 Marzec 2010 Temat postu: "Pseudoekolodzy"z Kudowy |
|
|
W Kudowie niema zaangażowanych na poważnie ekologów, którym zależałoby faktycznie na trosce o nasze miejscowe srodowisko,tymbardziej że drażliwych tematów tu nie brakuje.Burmistrz Kreci chwost razem z dyr.Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych staraja sie co roku w Kwietniu,by młodzież czasem nie zaczęła wyciagać choćby brudy dotyczace notorycznego zatruwania wody w rzece Klikawa przez lewin Kłodzki,zakład z terenu KZPB oraz,a też odpływ wody podskórnej z cmentarza przy ul.koscielnej w Kudowie o którym wspominał Burmistrz w jednym z artykółów w NGG.
Jntencje Burmistrza Kudowy to organizowanie konkursu w szkole,jakaś pogadanka, i nagroda za zaangażowanie sie ...w szkole.Młodzież w Uni Europejskiej działa w terenie,angażuje sie w akcje kontrolne,wskazuje władzom miejsca realnego zagrozenia...a u nas malują obrazki i piszą wypracowania jak powinno być by było ekologicznie. Postkomunistyczny styl wychowywania młodziezy by nie patrzyła władzy na ręce, a jedynie wygadała sie w klasie jest wygodnym rozwiazaniem dla wladz Miasta.
Bezczynnosc młodych w terenie jest w interesie Władz.
Czy naprawde w naszym pięknym miasteczku niema takiej inteligentnej mlodzieży która sama bez nadzoru Urzedników i bez ich kontroli założyłaby własne koło lub stowarzyszenie niezależnych ekologów ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|